Aplicatii si utilitare 2
Mai jos sunt prezentate o serie de aplicatii sau extensii ce pot fi utile oricarui programator PHP, fie el incepator sau avansat.
Eclipse Remote System Explorer
Remote System Explorer este o extensie a editorului Eclipse ce ofera posibilitatea de conectare si transfer de date/fisiere la distanta prin diferite protocoale web: FTP, SFTP, SSH, etc. Este util cand este nevoie sa transferati scripturile voastre PHP pe un server de hosting.
RSE se poate instala direct din Eclipse, din meniul Help -> Install New Software. Mai multe detalii despre aceasta extensie la http://wiki.eclipse.org/TM_and_RSE_FAQ
Color Picker
Pixie este un color-picker ce afiseaza culoarea obiectului sau ferestrei deasupra carora se afla cursorul mouse-ului. Este foarte util in alegerea schemei de culori pentru orice element al unei pagini web. Poate fi descarcat de la http://nattyware.com/pixie.php.
O alternativa online, ce foloseste un set predefinit de culori, este disponibila pe site-ul w3schools.com.
Web Developer Tools
Majoriatatea browserlor moderne dispun de utilitare pentru inspectarea, depanarea si analizarea paginilor web si chiar pentru modificarea lor temporara. Aceste facilitati sunt utile atat pentru web-designeri cat si pentru programatori web.
In functie de browserul folosit, utilitarele se numesc diferit, desi toate sunt similare ca si functionalitate. De obicei pot fi accesate din browser apasand F12 dupa ce o pagina s-a incarcat complet. Acestea sunt: Firebug pentru Firefox (extensie separata), Developer Tools pentru Chrome sau Internet Explorer (preinstalat), DragonFly pentru Opera (preinstalat).
GIT
Git reprezinta un sistem de management al codului (SCM) si de control al versiunii (VCS) ce permite inregistrarea tuturor modificarilor facute fisierelor. Git ofera multe alte facilitati si este util in special atunci cand sunt mai mult programatori care lucreaza la acelasi proiect. Mai multe detalii despre Git la git-scm.com.
Ca alternativa la Git se poate folosi Bazaar, Mercurial sau mai vechiul Subversion.
Servicii 4
Partajarea codului PHP
In momentul in care lucrati la un proiect mai complex si vreti sa-l partajati cu alte persoane, aveti nevoie ca fisierele sursa sa fie stocate intr-o locatie usor accesibila pentru toata lumea. Ideal, asta inseamna undeva in internet.
Din fericire, exista site-uri ce ofera gratuit servicii de stocare a codului sursa, astfel incat acesta sa poata fi accesat din internet. Un astfel de site este bitbucket.com, care permite un numar nelimitat de proiecte, atat publice cat si personale (private). Administrarea codului sursa se face exclusiv folosind o aplicatie de tip SCM (Git sau Mercurial), ceea ce permite o evidenta clara a tuturor modificarilor facute asupra fisierelor dintr-un proiect. Inregistrarea pe site-ul BitBucket este gratuita, la fel ca si crearea proiectelor. Singura limitare o reprezinta numarul de persoane cu care se poate partaja codul-sursa privat (5 persoane pentru conturile gratuite).
Ca alternative la serviciile bitbucket.com se poate folosi:
- github.com - varianta gratuita permite doar proiecte publice (open source); contra cost se pot crea si proiecte private; administrarea codului se face doar prin Git
- launchpad.net - varianta gratuita permite doar proiecte publice (open source); contra cost se pot crea si proiecte private; administrarea codului se face doar prin Bazaar
- code.google.com - permite doar proiecte publice (open source); administrarea codului se poate face prin Git, Mercurial sau Subversion
- sourceforge.net - permite doar proiecte publice (open source); administrarea codului se poate face prin Git, Mercurial, Bazaar, Subversion sau CVS
In cazul in care nu doriti sa gestionati codul folosind un SCM (ca Git sau Subversion), puteti opta pentru servicii clasice de web-hosting de la diverse companii, unde puteti incarca scripturile PHP direct folosind FTP. Aceste servicii sunt insa, de cele mai multe ori, contra cost.
Testarea online a codului PHP
Site-ul ideone.com ofera posibilitatea testarii secventelor de cod PHP direct online, fara a fi nevoie sa instalati PHP local. Dispune de o multitudine de alte limbaje de programare.
Multumesc frumos pentru acest tutorial. M-a ajutat enorm!
// Multumiri pentru tutorial .
// Cursiv si usor de citit . thx !
// :)
Excelent tutorial, foarte bine explicat si pe intelesul incepatorilor.
N-ar fi rau sa adaugati si un curs de HTML, CSS si baze de date.
Buna ziua,
Prin acest comentariu doresc sa va multumesc frumos pentru acest tutorial deosebit de util pentru cineva care doreste sa invete de la zero programarea in PHP.
Pe mine m-a ajutat enorm in invtarea si intelegerea limbajului PHP.
Multe multumiri inca o data si sper, ca in viitor sa revin pe acest site pentru invatarea altui limbaj de programare web (poate JavaScript, CSS, HTML etc.)
Numai bine!
Denis
Adauga un comentariu la aceasta sectiune.
Ar fi fost dragut sa fie prezentate si explicate si notiuni de genul "framework", "CMS", "MCV" etc. Cum se folosesc, cum interactioneaza unele cu altele, care e diferenta dintre unele si altele etc. Informatiile astea se gasesc pe internet, sunt convinsa, dar ar fi fost dragut sa fie prezentate toate la un loc ca pentru... incepatori. :D
Subscriu. Au facut o treaba excelenta si merita continuata.
Adauga un comentariu la aceasta sectiune.