Invata PHP cu punctsivirgula.ro

I. Introducere
II. Notiuni de baza
III. Notiuni avansate
IV. Aplicatii
V. Extra
C O N T I N U T
Editoare PHP

 » Editoare PHP

   – Eclipse

   – Netbeans

   – Zend si Dreamweaver

   – Editoare simple


Editoare PHP    0 ! 

Intrucat sintaxa limbajului PHP este relativ simpla, iar structura codului sursa nu este una impusa, codul PHP poate fi scris cu orice editor text, cum ar fi Notepad. In realitate, acest lucru este posibil doar pentru scripturile de cateva linii de cod; pentru fisiere mari si complexe, un editor PHP specializat este aproape indispensabil.

Exista mai multe editoare de cod-sursa ce pot fi folosite pentru PHP, de la IDE-uri complexe pana la editoare simple. Toate ofera highlight pentru cuvintele cheie, completare automata a instructiunilor, facilitati avansate de cautare si altele. Puteti folosi pe oricare dintre ele, in functie de nevoile voastre.


Eclipse pentru PHP

Eclipse este o platforma integrata de dezvoltare (IDE) extensibila, ce dispune de o multitudine de functionalitati. Folosita initial pentru dezvoltarea in limbajul Java, a fost ulterior extinsa si la alte limbaje de programare.

Eclipse PDT (Eclipse PHP Development Tools) reprezinta la ora actuala cel mai avansat editor PHP. Este gratuit si poate rula pe orice sistem de operare. Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul proiectului Eclipse PDT.


Instructiuni de instalare Eclipse PDT

  • Instalati Java pe calculatorul personal, daca nu il aveti deja. Platforma Java este necesara pentru a rula Eclipse.
  • Descarcati pachetul Eclipse pentru PHP de la pagina http://www.zend.com/en/community/pdt/downloads si dezarhivati-l in locatia dorita.
  • Rulati executabilul Eclipse.
  • La pornire alegeti o locatie unde vor fi salvate toate fisierele PHP. Este indicat ca aceasta locatie sa fie in Document Root-ul serverului web (de exemplu C:\Program Files\EasyPHP-xx\www).
  • Dupa pornirea editorului Eclipse, alegeti din meniul Window optiunea Open Perspective, apoi Other. Selectati PHP.
  • Dupa aparitia interfetei pentru PHP puteti incepe sa creati scripturile PHP.

Editorul Eclipse este centrat pe ideea de proiect. Un proiect reprezinta o suita de mai multe fisiere PHP, grupate in acelasi director. Este indicat sa creati un proiect nou pentru fiecare lectie de PHP de pe site, in care puteti salva mai multe scripturi diferite.

Pentru a crea un proiect nou, alegeti din meniul File optiunea New, apoi Other. Din categoria PHP alegeti PHP Project si completati detaliile. Odata creat proiectul, puteti adauga scripturi noi (din File, New, PHP File). Puteti vedea unde este salvat pe disc un fisier accesand proprietatile lui (click-dreapta, Properties).

Nota: pentru a putea accesa prin localhost scripturile create cu Eclipse, este necesar ca acestea sa fie salvate in document root.


Netbeans

Netbeans vine din aceeasi zona a programarii in Java. Este un IDE complet ce a fost extins recent pentru lucrul in PHP. Ca si Eclipse poate fi folosit pe orice sistem de operare intrucat ruleaza pe platforma Java. Poate fi descarcat gratuit de la http://netbeans.org/downloads/ (alegeti pachetul PHP).

Modul de lucru in Netbeans este similar cu cel din Eclipse. Avem si aici conceptul de proiect iar pentru a putea crea scripturi PHP este nevoie sa creati in prealabil un proiect de tip PHP. Toate celelalte observatii facute la editorul Eclipse raman valabile si aici.


Zend Studio si Adobe Dreamweaver

Zend Studio si Adobe Dreamweaver sunt doua IDE-uri comerciale pentru programarea in PHP. Zend Studio este bazat pe Eclipse PDT si specializat doar pe dezvoltarea in PHP, pe cand Adobe Dreamweaver poate fi folosit si pentru web-design. Ambele editoare pot fi descarcate pentru teste (trial version), dar pentru a continua folosirea lor trebuie achizitonata o licenta.


Editoare simple

Pe langa IDE-urile de mai sus, exista o suita de editoare text simple, gratuite, ce ofera suport pentru programarea in PHP. Nu sunt la fel de avansate ca Eclipse sau Netbeans, dar au suficiente facilitati pentru a putea fi folosite cu succes zi de zi pentru a scrie cod-sursa in PHP.

Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:

Pentru incepatori un editor PHP simplu este de cele mai multe ori alegerea ideala, datorita simplitatii modului de lucru si a interfetei grafice. Un IDE avansat poate avea mai multe facilitati, dar deprinderea cu folosirea lui poate lua ceva timp. In schimb, la majoritatea editoarelor simple nu exista conceptul de proiect si se lucreaza direct cu fisiere simple ce pot fi grupate manual in directoare.

Nimic de afisat.


Adauga un comentariu la aceasta sectiune.