Invata PHP cu punctsivirgula.ro

I. Introducere
II. Notiuni de baza
III. Notiuni avansate
IV. Aplicatii
V. Extra
C O N T I N U T
Ce inseamna server?

Notiuni elementare    7 ! 


Ce inseamna server?

Toata lumea stie, probabil, ce inseamna Internet: acea colectie uriasa de echipamente legate intre ele in scopul schimbului de informatii sau al furnizarii de servicii. Daca ar fi sa simplificam mult ideea de internet, am putea considera ca acesta este o retea de calculatoare in care fiecare nod (calculator) gazduieste informatii sau servicii ce pot fi accesate de publicul larg. Aceste calculatoare din internet poarta numele de servere.

In sens larg, un server este un dispozitiv (combinatie de hardware si software) care ofera servicii si/sau informatii utilizatorilor (clientilor).

Odata cu notiunea de server apare si cea de arhitectura client-server, care se refera la un ansamblu format dintr-un dispozitiv server (furnizor de informatii) si un dispozitiv (calculator) client, conectate prin intermediul unei retele si care fac schimb de informatii. Cel mai comun exemplu al acestui ansamblu este dat de functionalitatea de partajare a fisierelor in retea (File Sharing). Spre exemplu, un calculator contine un folder partajat (share-uit) si un alt calculator copiaza folderul prin retea. In aceasta situatie, calculatorul care ofera folderul are functia de server iar cel care preia folderul - pe cea de client. Rolul de client/server nu este statornic in acest scenariu, oricare din cele doua calculatoare putand oricand sa detine oricare din functii. Asadar notiunea de server se aplica in momentul in care dispozitivul din retea (calculatorul) ofera informatii sau servicii.


Server web

Un tip particular de server, este server-ul web. Un server web este un sistem care gazduieste si ofera pagini web prin intermediul unei retele. De cele mai multe ori, termenul de server web desemneaza a aplicatie, un program care ruleaza pe calculatorul-server si care este responsabil cu primirea cerintelor de la utilizatori si transferarea paginilor web catre ei.


Ce inseamna site?

Paginile stocate pe un calculator-server si oferite publicului larg sunt grupate sub denumirea generica de site. Un site (denumit si website) este, asadar, o colectie de pagini web, interconectate, stocate pe un server web.


Deservirea paginilor

In momentul in care un server web primeste o cerinta de la un utilizator pentru o pagina, se verifica mai intai existenta acesteia. Daca pagina exista fizic pe server atunci este transmisa catre utilizator. Paginile returnate de un server web sunt de obicei in format HTML. Navigatoarele web (browserele) sunt capabile sa interpreteze codul HTML si sa afiseze informatiile intr-un mod usor de citit.

In imaginea de mai jos este reprezentata o comunicare tipica intre un server web si un client.

deservirea paginilor statice
Deservirea unei pagini statice, fara interventia interpretorului
PHP

In lumea reala, paginile deservite de un server web sunt de cele mai multe ori modificate inainte de a fi transmise catre clienti. Exista situatii cand paginile cerute nici nu exista fizic pe calculatorul server si cu toate astea ele sunt construite si deservite la cerere.

Acest lucru este posibil gratie unor module sau aplicatii aditionale care functioneaza impreuna cu aplicatia de server web. Unul din aceste module este PHP.

pety a spus programare - 25.04.2010

Am citit cate ceva din acest tutorial.
Intrebarea mea este:
<strong>De ce nu un curs de programare?</strong>
Poate chiar scheme logice si pseudocod.
Ar fi bine venit.

tutancamon a spus Gata ? Ai terminat facultatea ? - 01.05.2010

Am cautat referinte pe net despre dumneata si am vazut ca prin 2005 erai admis la facultate.
:)
Este util acest tutorial, are ambitii mari, dar unele chestiuni esentiale sunt tratate superficial si/sau incorect.

Ionut Vornicu a spus cum creez o baza de date cu easyphp - 13.06.2010

As vrea sa stiu si eu unde creez o baza de date in easy php caci serverul imi functioneaza dar nu stiu unde sa incep o baza de date in acest program si o baza de date are vre-o terminatie specifica sau se termina tot cu .php. Scuzati-ma de astfel de intrebari nu sunt un batut in cap doar ca sunt nou in asfel de chestii si tot ceea ce fac fac cu ajutorul net-ului.Poate stiti un curs easyphp expre pentru baze de date. Ms anticipat Ionut, Suceava

MensiS a spus Respect! - 10.11.2010

Pana acum m-am jucat prin html si m-am decis sa invat cat mai multe despre php, am dat de tutorialul tau si pot spune ca este foarte folositor! Tine-o tot asa!

petru a spus respect - 05.06.2012

"tutancamo" spune-mi si mie ce facultate a facut... ca a meritat ))))))... vreau si eu :)

niculescu a spus server ocupat - 22.06.2015

nu pot sa intru pe explorer ca mi s-a trimis intr-o fereastra server ocupat.Poate imi explicati.Multumesc

maria a spus ajutor - 07.02.2016

Vreau sa mă joc pe un joc si nu ma lasa îmi tot spune ca a axpirat pagina web îmi spuneti si mie ce sa fac


Adauga un comentariu la aceasta sectiune.