Invata PHP cu punctsivirgula.ro

I. Introducere
II. Notiuni de baza
III. Notiuni avansate
IV. Aplicatii
V. Extra
C O N T I N U T
Upload de fisiere

Incarcarea (copierea) unui fisier de pe calculatorul personal pe server (upload de fisiere)    1 ! 

Incarcarea unui fisier pe server se face prin intermediul formularelor. Pentru aceasta facilitate se foloseste un formular putin diferit: are un atribut special (enc-type) si metoda POST. De asemenea, trebuie sa contina un element input de tip file pentru fiecare fisier incarcat (spre exemplu, daca se incarca 2 fisiere, va fi nevoie de 2 elemente input).

Pentru ca functionalitatea de upload sa fie functioneze, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

  • directiva file_uploads din fisierul de configurari al PHP (php.ini) trebuie sa fie 'on'
  • directiva upload_tmp_dir din php.ini trebuie sa se refere la o cale existenta pe server si cu permisiuni suficiente pentru ca web-serverul sa poata crea fisiere
  • directivele upload_max_filesize si post_max_size din php.ini specifica marimea maxima a fisierului si respectiv a datelor ce pot fi transmise prin intermediul formularului; este recomandat ca aceste valori sa fie revizuite
  • atributul enctype="multipart/form-data" NU TREBUIE omis, altfel uploadul nu va functiona

Nota: de obicei, interpretorul PHP este configurat deja pentru upload de fisiere, deci primele 3 conditii de mai sus sunt aproape intotdeauna indeplinite fara a fi nevoie de alte configurari. Acesta este si cazul pachetului EasyPHP la care incarcarea de fisiere este activata si configurata implicit.

Un exemplu de formular pentru upload de fisiere este mai jos:

Incarca un fisier:

Nota asupra mecanismului de upload:

  • atunci cand se face submit la formular, browser-ul web transmite catre server continutul fisierului
  • serverul web copiaza fisierul transmis intr-o locatie temporara (specificata de directiva upload_tmp_dir)
  • interpretorul PHP este invocat, avand variabila $_FILES populata cu informatii despre upload
  • programatorul este responsabil cu prelucrarea fisierului incarcat pe server (mutare intr-o alta locatie, citire, copiere, etc); prelucrarea ce se face cu ajutorul functiilor puse la dispozitie de PHP. Daca fisierul incarcat nu este mutat (sau redenumit) din locatia temporara, acesta va fi sters automat la terminarea executiei scriptului (la finalul requestului, mai exact).

Fisierul PHP (upload.php) ce va prelucra uploadul contiune urmatoarea secventa de cod (include si validare).

$mul*(int)$POST_MAX_SIZE && $POST_MAX_SIZE ) { print "Fisier prea mare! Ati depasit limita maxima permisa"; } } else { print "Eroare nespecificata (probabil fisierul este prea mare)"; } } else { # nu s-a facut inca submit la fisier, afisez un mesaj print "Apasati pe 'Trimite fisier' pentru a face upload!"; } } else { # $_POST si $_FILES sunt setate; verific alte erori ce pot sa apara if( $_FILES['fisier']['error'] > 0 ) { print "A intervenit o eroare (#{$_FILES['fisier']['error']})"; } else { # fisierul uploadat va fi pus in subfolderul 'upload' (care trebuie sa # existe deja in aceeasi locatie ca si fisierul upload.php $uploaddir = dirname( __FILE__ ). DIRECTORY_SEPARATOR . 'upload' . DIRECTORY_SEPARATOR; $uploadfile = $uploaddir . basename($_FILES['fisier']['name']); if (move_uploaded_file($_FILES['fisier']['tmp_name'], $uploadfile)) { print "Fisier incarcat cu succes!"; } else { print "Nu s-a putut incarca fisierul"; } } } ?>
Seraphis Ro a spus Putin ajutor - 21.03.2015

Buna ziua am inceput sa ma interesez de php si am incercat codul de mai sus pe site-ul meu l-am pus dar dupa ce pun o poza la upload se incarca pagina mea si link-ul este http://seraphisro.hol.es/upload.php si scrie 404 Not Found Ce trebuie sa fac sa imi mearga ?


Adauga un comentariu la aceasta sectiune.

 


Incarcarea mai multor fisiere pe server in acelasi timp (upload de fisiere multiple)    2 ! 

Cand este nevoie sa se incarce mai multe fisiere in acelasi timp, formularul va contine mai multe elemente de tip INPUT FILE, denumite sub forma unui vector (array):

Fisiere:

Codul PHP pentru prelucrarea uploadului trebuie scris in acelasi fisier ca si formularul (intrucat atributul action nu specifica in mod explicit un fisier PHP).

Nota: acesta este o varianta cu validari minimale.

$error) { if ($error > 0) { # echivalent cu ( $_FILES["pictures"]["error"][$key] > 0 ) print "Eroare cu fisierul {$_FILES["pictures"]["tmp_name"][$key]}!"; } else { $tmp_name = $_FILES["pictures"]["tmp_name"][$key]; $name = $_FILES["pictures"]["name"][$key]; # mut fisierul din locatia temporara in directorul curent (acelasi # director in care se afla scriptul PHP) move_uploaded_file($tmp_name, "$name"); } } ?>
totansilviu a spus upload - 07.05.2013

Si daca incarc un fisier php care are extensia modificata in jpg ce faci?

Alexandru a spus Pentru Silviu - 09.05.2013

Atat timp cat fisierul incarcat pe server nu este "apelat" din PHP folosind functiile "include" sau "require" nu este nici o problema.
Functia "move_uploaded_file" nu introduce nici o vulnerabilitate, ea doar muta fisierul in locatia specificata. Este responsabilitatea programatorului ca fisierul incarcat sa fie folosit in asa fel incat sa nu permita atacuri de tipul "Local File Inclusion"


Adauga un comentariu la aceasta sectiune.