Invata PHP cu punctsivirgula.ro

I. Introducere
II. Notiuni de baza
III. Notiuni avansate
IV. Aplicatii
V. Extra
C O N T I N U T
Ce inseamna PHP?

PHP si programarea server-side    7 ! 

Pe scurt, ce este PHP? Ca idee generala, PHP reprezinta un limbaj de programare ce permite modificarea paginilor web inainte ca acestea sa fie transmise de server catre browserele utilizatorilor.

PHP poate genera continut HTML pe baza unor fisiere existente sau pornind de la zero, poate sa afiseze o imagine sau orice alt continut accesibil prin web, sau sa redirectioneze utilizatorul catre alte pagini. In cadrul acestui proces, PHP poate consulta baze de date, fisiere externe sau alte resurse, poate trimite email-uri sau executa comenzi ale sistemului de operare. Intrucat procesarea se realizeaza la nivelul serverului web, inainte ca paginile web sa ajunga in browser, PHP este considerat un limbaj de programare server-side.

Modul in care PHP genereaza continut pentru o pagina ce va fi afisata de browser este prin instructiunile delimitate de etichetele <?php si ?>. Astfel, orice se afla intre aceste tag-uri va fi considerat cod-sursa si va fi executat de interpretorul PHP si inlocuit cu rezultatul executiei. Ce este in afara tag-urilor ramane neschimbat si este transmis catre browser. Spre exemplu, avem o pagina ca mai jos.

Azi e Rezultatul va fi o pagina HTML ce va contine cuvintele "Azi e" si rezultatul codului PHP (in cazul acesta - data curenta). Codul HTML final, transmis de server in urma procesarii PHP este urmatorul: Azi e 20.04.2025

Codul PHP nu trebuie sa fie neaparat intercalat in pagina HTML. Secventa de mai jos produce o pagina similara celei de mai sus (in acest caz PHP produce o pagina HTML de la zero).

'; print 'Azi e' . date( 'd.m.Y' ); print ''; ?>

Nota: interpretorul PHP nu este instalat implicit pe orice calculator. Pentru ca toate exemplele de pe site sa functioneze, trebuie sa instalati (manual) un interpretor. Vedeti sectiunea "Instalare PHP" pentru detalii.

dan a spus Pe mine mo trimis sa caut phph - 30.08.2009

si nika nu inteleg.

Alex a spus ceva nu mere - 18.12.2009

in primul caz <html><body><?php..., nu merge
in al doilea caz <?php print..., merge
ce nu este in regula?

Alexandru a spus Re: ceva nu mere - 18.12.2009

Alex, mie imi merge bine in ambele situatii. Verifica daca ai copiat corect codul.

Este posibil sa iti dea eroare si sa nu fie afisata. Din cate stiu eu, EasyPHP este configurat sa ascunda erorile de PHP. Poti da click-dreapta pe iconita de EasyPHP de langa ceas si sa alegi Configuration -> PHP. O sa ti se deschida un Notepad si pe undeva pe la linia 520 ar trebui sa ai o linie de forma

error_reporting = [ceva]

Acel ceva trebuie sa fie E_ALL (daca nu e pune-l tu), astfel incat sa ai error_reporting = E_ALL
Atentie, NU trebuie sa fie punct si virgula (;) la inceputul randului, pentru ca asta inseamna ca linia este un comentariu si va fi ignorata.

Putin mai jos mai este inca o linie la care trebuie sa te uiti:

display_errors = On

La fel, nu trebuie sa fie comentata linia printr-un ; iar valoarea trebuie sa fie "On".

Daca ti-a mers pana la urma nu cred ca are rost sa te bagi prin configurare la momentul asta. Daca insa esti curios poti citi comentariile din acel fisier (php.ini) - are explicatii pentru fiecare directiva de acolo.

morkovu a spus Rezolvare - 01.09.2011

Nu va merge deoarece fisierul trebuie sa aiba terminatia .php verificati asta sau nu aveti versiunea potrivita de php :D luati xampp.

lucian a spus rezolvare - 17.10.2011

Vezi ca fisieree trebuie sa fie puse in directorul htdocs daca folosesti xamp,www daca folosesti appserv(la fel si pentru wamp)

Alex a spus Intrebare ! - 28.11.2011

Este normal ca atunci cand deschid LocalHostul si " Rulez " fisierul .php sa imi arate si restul codului scris cu tot cu functii,nu doar Rezultatul final ?

Cosmin a spus Multumesc. - 07.03.2015

Am 14 ani si am citit despre PHP ca sunt interesat si vrau sa invat si am reusit pe site-ul meu faza cu Azi e.... :)
Multumesc...


Adauga un comentariu la aceasta sectiune.

 


Programare web    1 ! 

PHP este un limbaj de programare de tip interpretat. Asta inseamna ca fisierele ce contin cod-sursa PHP sunt interpretate ca atare in momentul executiei, de catre PHP. Asadar, pentru executia unei portiuni de cod PHP este folosit codul-sursa asa cum a fost scris el, si nu este transformat intr-o forma intermediara (binara sau cod-masina) cum se intampla la Java sau C/C++. Acest lucru ofera flexibilitate, intrucat orice modificare a fisierelor sursa va fi aplicata imediat la urmatoarea executie, fara alti pasi intermediari. Exista si dezavantaje la acest mod de lucru, cum ar fi timp mai mare de executie a codului, dar in anumite situatii avantajele pot cantari mai mult decat dezavantajele. Datorita faptului ca limbajul este unul interpretat, PHP mai este numit si limbaj de scripting.

In sens mai larg, PHP este un limbaj de programare universal (sau general-purpose), oferind toate facilitatile oricarui limbaj avansat. Codul scris in PHP poate face aproape aceleasi lucruri ca un cod de C/C++ sau Java. Cu toate astea, PHP s-a impus in zona web, ca limbaj server-side, ce extinde functionalitatea serverelor web. Din acest motiv programarea in PHP mai este denumita si programare web sau programare web server-side.

In acest ghid ne vom axa pe programarea in PHP ca limbaj server-side. Desi notiunile prezentate nu sunt legate de un mod de lucru anume si majoritatea exemplelor pot fi executate si din linie de comanda, vom presupune ca PHP va fi folosit doar pentru programarea web, ca modul al unui server web.

In cele de urmeaza va fi explicat mecanismul de functionare a interpretorului PHP si cum intervine el in procesul de furnizare a paginilor web.

Budurescu Andrei a spus Felicitari - 13.05.2013

Felicitari pt. metodica expunerii !


Adauga un comentariu la aceasta sectiune.

 


PHP si paginile dinamice    7 ! 

Interpretorul PHP actioneaza ca o componenta aditionala, o extensie a serverului web care este invocata de ori cate ori o pagina PHP este accesata. Aceasta componenta proceseaza codul-sursa din pagina si apoi transmite rezultatul inapoi la web-server, ajungand in final in browserele utilizatorilor. Acest proces este prezentat in imaginea din dreapta de mai jos.

deservirea paginilor statice
Deservirea unei pagini statice, fara interventia interpretorului
PHP
deservirea paginilor dinamice
Deservirea unei pagini dinamice, modificata de PHP in momentul request-ului

Static si dinamic

Din imaginile de mai sus, se observa ca atunci cand nu exista un interpretor PHP, paginile sunt transmise direct catre utilizatori asa cum sunt salvate pe disc, fara modificari. Pentru a actualiza continutul acestora, este nevoie de interventie directa asupra lor si salvarea modificarilor pe server. Aceste pagini sunt denumite "pagini statice".

Spre exemplu, presupunand ca avem o pagina statica ce afiseaza membrii unei comunitati, la fiecare inscriere a unei noi persoane, pagina ar trebui modificata manual de catre cineva cu acces la serverul web. Lucrurile se complica daca acea lista este personalizata, cu trimiteri catre alte informatii (cum ar fi detalii de contact pentru fiecare, etc) sau cu un design intortocheat. Toate aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul PHP.

Folosind o secventa de cod PHP am putea prelua lista de membri dintr-o baza de date, eliminand problema actualizarii - nu va mai fi nevoie sa se modifice pagina odata cu fiecare membru nou, scriptul PHP va afisa in mod automat noile persoane adaugate in baza de date. Este rezolvata si problema linkurilor personalizate, sau a designului - toate elementele specifice unei persoane pot fi generate in mod automat.

Aceste pagini sunt, asadar, modificate de catre PHP la momentul accesarii lor de catre utilizatori. In functie de parametrii primiti si de secventa de cod definita de programator, aceasi pagina poate avea continut diferit. Aceasta proprietate este denumita dinamism, iar o astfel de pagina este considerata pagina dinamica.

liana a spus cum sa trec de la html la php - 20.02.2013

buna,
ma puteti ajuta va rog cu o situatie eu mi-am facut un site cu cateva pagini html si acum as dori sa adaug si php, trebuie sa refac toate paginile dar sa aiba extensia php sau pot sa am fisiere php diferite care sa se lece cu cele html existente? multumesc!

Alexandru a spus Pentru liana - 20.02.2013

Da, intr-un site pot exista si fisiere html si php.
Cele html vor fi servite asa cum sunt, statice, iar cele php vor fi interpretate si rezultatul lor va fi transmis.

Dan a spus Salutare tuturor - 10.04.2013

Sunt nou in php dar, din ce am mai aflat e ca dintr-un html poti face php, din php in html nu se poate.Deci se pot face toate paginile care le ai php, si intervii in liniile de cod html unde ai nevoie.Sa ma corectati daca gresesc.Apropo foarte bun situl, keep up the good work, Alex!

Alexandru a spus Pentru Dan - 10.04.2013

Da, ai dreptate, un fisier cu extensia PHP poate contine cod HTML si pe alocuri secvente de cod PHP. Depinde de necesitatile si de stilul fiecarui programator web.

Multumesc pentru urari! Sper ca lectiile de pe site sa iti fie de folos.

bogdan a spus Interesant - 04.10.2013

Foarte folositoare lectiile pentru cei ce se apuca de invatat php

Ionut a spus ce este php - 12.05.2014

Invatati php de unii singuri

gabi a spus imi place mult acest site - 11.07.2014

felicitari pt acest site! Imi doream de mult sa invat php5


Adauga un comentariu la aceasta sectiune.