Ghid PHP pentru incepatori 5
Ce este acest ghid?
Acesta ghid este un manual de initiere in programarea web folosind limbajul PHP. Scopul acestui ghid este de a oferi informatii complete ce pot fi folosite de oricine doreste sa invete sa dezvolte aplicatii web utilizand PHP. Manualul este in totalitate in limba romana, cuprinde notiuni legate de limbajul PHP, explicatii, exemple practice si aplicatii si acopera intregul ciclu de invatare, de la nivelul elementar pana la cel avansat.
Asadar, acest ghid reprezinta o resursa completa in invatarea limbajului PHP. Parcurgand acest curs veti putea dobandi notiunile necesare intelegerii si crearii scripturilor PHP de orice nivel de complexitate.
Cui se adreseaza acest ghid?
Acest ghid se adreseaza persoanelor care doresc sa se initieze in programarea web. Este important de mentionat ca in acest manual for fi tratate strict problemele legate de programare. Elementele de design (HTML, CSS, etc), baze de date, sau alte tehnologii web vor fi tratate punctual, doar acolo unde explicarea lor este necesara in intelegerea conceptelor de programare expuse. Asadar, acest ghid va fi util doar persoanelor care sunt interesate in mod direct de programare si de dezvoltarea aplicatiilor web dinamice.
Cum este structurat ghidul?
Acest ghid imbraca forma unui tutorial web si cuprinde mai multe lectii grupate in functie de dificultate:
- partea I cuprinde lectiile introductive in care se explica pe larg ce este si cum functioneaza PHP
- partea a II-a cuprinde lectiile despre elementele de baza ale limbajului PHP (sintaxa, elemente de limbaj, instructiuni uzuale, etc) precum si functionalitatile limbajului (lucrul cu formulare, cu data si timpul, etc)
- partea a III-a cuprinde lectiile despre facilitatile avansate ale limbajului PHP
- partea a IV-a cuprinde aplicatii practice mai complexe, care constau intr-o suita de script-uri PHP.
- partea a V-a cuprinde cateva pagini cu informatii aditionale, nu in mod necesar legate de programarea in PHP, dar care pot fi utile oricarui dezvoltator web.
Fiecare lectie contine, de regula, pe langa notiunile prezentate, explicatii si exemple de cod-sursa.
Cu ce incep? Si mai pe urma?
Ideal, cu prima lectie. Daca nu ati mai avut contact cu programarea web, este foarte important sa intelegi mecanismul de functionare, modul de deservire a paginilor si toate detaliile de care va veti lovi mereu ca programator web. Nu "sariti" nici o lectie din partea I. Daca ati lucrat deja cu o alta tehnologie web si vreti sa va familiarizati cu PHP, atunci puteti incepe cu partea a II-a.
Nu este nevoie sa parcurgeti intregul tutorial. Doar atat cat este nevoie sa intelegeti cum stau lucrurile si sa va simtiti pregatiti pentru a incepe singuri un micro-proiect. Acesta este de fapt si scopul acestui site: sa va ofere informatii de baza si mici exemple pentru ca voi sa incepeti singuri lucrul la un proiect pe parcursul caruia sa dobanditi cat mai multe cunostinte.
De altfel, nu este nici suficient sa parcurgeti acest site in totalitate. Si nici o carte de specialitate. Pana nu incepeti sa lucrati efectiv la ceva, sa scrieti cod PHP, nu veti reusi sa invatati cu adevarat.
Asadar, cititi explicatiile, cititi comentariile adaugate de alte persoane, incercati singuri toate exemplele, dar nu zaboviti prea mult. Ganditi-va la un proiect bun pentru inceput, la care sa incepeti sa lucrati singuri: un site de administrare link-uri, o librarie de melodii/poze, un guest-book. Ceva simplu pe care sa-l puteti si termina. Nu va ganditi ca lucrurile astea au fost facute deja de alte persoane; este important sa fie facute si de voi, ca sa puteti "prinde gustul" programarii in PHP.
Ce trebuie sa stiu ca sa invat PHP?
Pentru a putea parcurge cu usurinta acest ghid si pentru a intelege notiunile prezentate este necesar sa detineti urmatoarele cunostinte:
- cunostine minime de programare. Daca nu intelegeti termeni ca variabila, instructiune, compilare, atunci probabil ar trebui sa cititi mai intai o carte pentru initiere in bazele programarii.
- notiuni elementare de HTML (ce inseamna HTML, structura unui document HTML, cum este afisat in browser fata de ce este scris in sursa, etichetele uzuale)
- notiuni elementare despre internet (cum functioneaza) si serviciile de internet (www, transfer de fisiere, etc)
Nu este nevoie sa aveti experienta cu dezvoltarea web sau sa stiti lucruri de detaliu despre tehnologiile web. Tot ce este necesar sa stiti va fi explicat pe indelete in acest tutorial.
Ce imi trebuie pentru a lucra in PHP?
Pentru a putea incepe sa programati in limbajul PHP, aveti nevoie de urmatoarele:
- un server web ce dispune de interpretorul PHP
Cel mai simplu este sa va instalati singuri un web-server, pe calculatorul personal. Detalii in lectia "Instalare PHP" - de un editor text. Detalii pe pagina "Editoare PHP"
- sa salvati toate scripturile pe care le creati in locatia speciala numita Document Root
Asta este doar un avertisment, pentru a va atrage atentia ca este important ca fisierele sa fie puse intr-un anumit director de unde sa poata fi preluate de serverul web (mai multe detalii in lectia de Instalare PHP) - de un browser web (Firefox, Internet Explorer, Chrome, Opera, Safari, etc)
- de un calculator (laptop sau de birou) link afiliat
Unde gasesc alte informatii, cursuri sau tutoriale PHP?
Alte resurse de PHP sunt disponibile la urmatoarele locatii:
Multumesc pentru cursul asta! E absolut excelent! M-ati scos din mizerie :)
Aveti ceva si despre MySql si baze de date? Nu ma descurc deloc cu configurarile so conectarea.
se poate adauga si poze de tutorial
Scopul acestui site este de a-i face pe oameni sa incerce singuri sa programeze in PHP chiar de la primele lectii. Doar asa te poti lovi de situatii care te determina sa perseverezi si sa aprofundezi subiectele.
O poza/imagine care iti ofera totul pe tava nu este pentru cei care vor sa invete (poate doar pentru cei care vor sa "citeasca" despre PHP si atat).
In orice caz, pe site exista niste link-uri numite "Testeaza" care fac trimitere la un site ce permite vizualizarea in timp real a rezultatului executiei codului PHP. Mai mult, acolo poti si incerca variante ale codului sursa.
Imi place cum e structurat, si explicatiile sunt bine punctate!
Felicitari pentru efort!
Nu adaugati poze sau imagini, deoarece sunt persoane care stiu sa citeasca in orice carte; iti spun ce scrie dupa poze!
E complet tutorialul
Adauga un comentariu la aceasta sectiune.