Instructiuni uzuale folosite in PHP 1
Pe langa instructiunile comune amintite in lectiile anteriorare - instructiunile de afisare, instructiunile de control, instructiunile pentru vectori, string-uri sau timp - exista o serie de alte functii ale limbajului PHP care sunt folosite cu precadere de orice programator.
Detaliem in cele ce urmeaza cateva dintre ele.
Functia mail()
PHP poate trimite emailuri daca pe serverul curent este instalata si o aplicatie de email (un server de email). Nu este nevoie de configurari suplimentare atat timp cat serverul de email nu are restrictii si poate fi accesat de aplicatiile locale. Intr-o instalare pe calculatorul personal, cum este cea descrisa in primele pagini ale acestui tutorial, nu este posibila trimiterea de mesage email, iar functia mail va returna o eroare. Pe un web-server configurat complet si corect, cum sunt serverele ce ofera gazduirea site-urilor, functia mail functioneaza corect.
Functii matematice
Limbajul PHP dispune de majoritatea functiilor matematice uzuale. Cateva dintre ele sunt prezentate mai jos cu titlu exemplificativ. Lista completa poate fi gasita pe site-ul de documentatie PHP.
Functia set_time_limit()
Functia set_time_limit se foloseste pentru a configura timpul maxim cat scriptul curent are voie sa se execute. Este utila atunci cand codul PHP trebuie sa execute un volum mare de operatii care ar putea dura cateva zeci de secunde (spre exemplu la un upload de fisiere). Daca dupa expirarea timpului scriptul inca se afla in executie, serverul va intrerupe executia fi va returna o eroare.
Functia flush()
Functia flush trimite catre browser tot ceea ce a fost afisat deja de script. In mod normal, rezultatul unui script PHP este trimis catre browser pentru afisare doar la finalul executiei intregului script. Aceasta functie ofera posibilitatea trimiterii catre browser a rezultatului pe parcurs ce acesta este printat in PHP. Asta inseamna ca pagina poate fi afisata partiala in timp ce inca se incarca.
';
echo 'Text 2
';
flush();
?>
Terminarea executiei
Sunt situatii in care se doreste oprirea executiei unui script PHP. Acest lucru este posibil folosind una din cele doua functii de mai jos.
Nota: instructiunile die si exit sunt echivalente.Functii de transformare base64
Functiile de codificare base64 sunt folosite pentru codificarea/decodificarea unui text in si din formatul Base64.
Functia phpinfo()
Functia phpinfo ofera informatii despre instalarea PHP curenta si despre serverul pe care aceasta este executata. Rolul acestei functii este pur informativ; functia nu poate fi folosita intr-un script care are un alt scop bine definit. De aceea, este recomandata apelarea acestei functii intr-un script PHP separat, intrucat aceasta creaza o pagina HTML completa.
O alta functie, ce poate fi utila in scripturile voastre, este phpversion - aceasta returneaza doar versiunea curenta a interpretorului PHP. Un exemplu al folosirii acestei functii este mai sus la functia mail.
Extensii ale limbajului PHP 1
Pe langa functiile de baza, limbajul PHP ofera posibilitatea extinderii capacitatilor sale prin folosirea extensiilor. Extensiile sunt librarii dezvoltate de regula de cei care au creat limbajul PHP si care ofera functionalitati aditionale, cum ar fi posibilitatea de a manipula anumite tipuri de fisiere (PDF, Excel, Word), posibilitatea de a crea imagini, de a comunica cu alte aplicatii, etc.
Extensiile cele mai uzuale sunt activate implicit la instalarea interpretorului PHP, dar cele mai multe trebuie activate manual prin modificarea configurarii PHP. Intrucat in acest tutorial nu vom folosi nici o functionalitate care sa necesite vreo extensie a PHP-ului, nu vom insista asupra acestora. E bine de stiut doar ca pentru operatiuni specializate si/sau avansate, sunt sanse mari sa existe o extensie care sa usureze lucrul.
mie numi merge functia set_time_limit imi da o eroare
Adauga un comentariu la aceasta sectiune.